BIKERS FIRST
Home
Leden galerij
Onderhoud informatie
Tour Agenda
VIDEO EN FILM
Photos
Favorite Links
Contact Me
MOTOR TOURGROEP
Onderhoud informatie

Onderhoud/reparaties en achtergrond informatie over projecten in ontwikkeling.

Klus 1                  Ketting  spannen

Gereedschap     ring-of dopsleutels voor achteras

extra                    doekjes, kettingreiniger, kettingspray    

ONDERHOUD 

Maak de buitenkant van de ketting met behulp van een poetsdoek met wat benzine of petroleum schoon.

Spray de ketting in. Let op: Smeer altijd 'van binnen uit'.  Smeer met mate. Te veel vet wordt weggeslingerd en komt op de band terecht. Bovendien hecht zich veel vuil en zand aan een overmaat aan vet.  Smeer liever wat vaker dan teveel ineens.

SPANNEN

Een ketting moet juist gespannen staan. Een te slap of te strak gespannen ketting heeft een negatieve invloed op de wegligging. Een te strakke ketting kan breken.  Bovendien is een te strak gespannen ketting is slecht voor de lagers van de versnellingsbak.  Een kettingtandwiel is nooit 100% rond.  Draai het wiel tot de ketting maximaal gespannen staat.

Controleer de spanning door de ketting in het midden van het onderste deel omhoog te drukken. De denkbeeldige afstand tussen onbelaste en ingedrukte ketting moet 10 tot 15 MM bedragen.                  Span de ketting zo nodig.  In de meeste gevallen doe je dat door het achterwiel naar achteren te 'schuiven'.  Draai eerst de bevestigingsmoeren van de achteras iets los, draai de contramoerenop de kettingspanner iets los en trek of duw vervolgens met behulp van de kettingspanners het wiel naar achteren.  Draai daarna de bevestigingsmoeren goed vast.   Zorg er voor dat het achterwiel altijd recht blijft.   Draai de spanner links en rechts altijd even ver aan.  Controleer als het wiel is vastgezet of het wiel nog recht staat.

 

let op

Controleer de kettingspanning altijd bij een motor die niet op de middenbok staat en in onbelaste toestand.           Raadpleeg voor de juiste afstelling van de kettingspanning altijd het instructie-boekje van je motor.                        Een goed onderhouden O-ringen ketting gaat 15.000 Tot 25.000 kilometer mee.  Je dient hem te vervangen als je het achterwiel niet verder naar achteren kunt verstellen of als hij versleten is.  Dit is het geval als de ketting zijdelings teveel speling heeft of als  je hem zonder veel moeite van het kettingwiel kunt drukken.  Ketting en kettingtandwielen moet je altijd als set vervangen.HomeLeden galerijOnderhoud informatieTour AgendaVIDEO EN FILMPhotosFavorite LinksContact Me